Agneta lät arbetet bära henne genom livets kriser

agneta

1965 fick Agneta Ljungström ett erbjudande om en fast anställning på en bank i Karlshamn. Hon valde att tacka nej för att i stället satsa på en utbildning till kantor.
Det valet har hon aldrig ångrat.
Söndagen den 23 maj 2010 avtackades hon efter 43 roliga år i musikens och kyrkans tjänst.

Agneta Ljungström växte upp tillsammans med sin familj i Karlshamn. Familjen var vad Agneta själv kallar för ”en helt vanlig medelklassfamilj”.
- Det var alltså inget kristet hem i den bemärkelsen, säger hon när Blekinge Musiksamlingar träffar henne för en intervju i slutet av maj månad 2010.
Vägen till den kyrkliga vägen gick istället via Agnetas syster som skulle konfirmeras. Agnetas bror, Christer, följde först med systern när det vankades kyrkbesök. Efter ett tag valde även Agneta att göra samma sak.
- Jag kom in i kyrkan lite grann via bakgården, kan man ju säga. Jag hade alltid tyckt att det var roligt att spela och sjunga. Nu tänkte jag att det kunde vara kul att testa det här med kyrkan, fortsätter Agneta.
Verksamheten i kyrkan gav Agneta mersmak. 20 år gammal sökte hon därför in på en två år lång kantorutbildning i Stockholm. När hon kom in blev hon både och förvånad.
- Jag hade ju inte jobbat med sådant innan. Men i det skedet kände jag att det var det här som var min livsuppgift, berättar Agneta som 1967 gick ut med en pedagogisk kantorsexamen.

Den kombinationen innebar att hon nu även kunde arbeta som musiklärare, vilket hon också gjorde i Stockholm under åren 1967-72.
1972 gick sedan flyttlasset från huvudstaden till Mörrum där Agnetas dåvarande make hade fått en tjänst som organist. När flytten var genomförd började Agneta hjälpa till mer och mer med verksamheten på den nya hemorten. Under en period jobbade hon också som församlingsassistent i Mörrum.
- Då blev det mycket sång med barnen i församlingen, säger hon.
I början av 1980-talet lämnade maken tjänsten som organist. Det öppnade för Agneta Ljungström som erbjöds ta över rollen som kantor. Det hela passade ju än mer perfekt eftersom hon redan var ordentligt inkörd i hur verksamheten fungerade i Mörrum.
Agneta Ljungström blev sedan den här arbetsplatsen trogen ända fram till 2002. Totalt sett blev det alltså trettio års tjänst i Mörrums församling.
- Jag trivdes bra i Mörrum men 2002 kände jag att jag nog var färdig där, fortsätter Agneta.
I samma veva som de här tankarna kom upp fick Agneta Ljungström ett erbjudande om att börja jobba i Ronneby församling..
Tillfälligheter?
- Det är nästan så att man tror att det var meningen att erbjudandet skulle komma just då, säger Agneta själv om det faktum att budet kom så pass lämpligt som det nu gjorde.
Hursomhelst så fastnade Agneta för vad Ronneby församling hade att erbjuda. Det handlade till exempel om att utveckla och bygga upp en körverksamhet för barnen i Ronneby. En verksamhet som år 2002 var tämligen klen i sin omfattning.
- Jag fick ta hand om en kör med sex-åtta flickor som gick i femman och sexan, minns Agneta som omgående satte igång med arbetet att få kören att växa i antalet medlemmar. Skolor kontaktades och lappar sattes upp på strategiska platser.

När Agneta nu ser tillbaka på de åtta åren i Ronneby kan hon, inte utan stolthet och glädje, konstatera att körverksamheten har nått en helt annan nivå än vid starten. I dag finns det bland annat en kör som heter Minikören. Den är för barn mellan sex-åtta år och har i nuläget 90 barn inskrivna.
Ett steg högre upp finns kören Diskanterna (årskurs tre-fyra) och FBUK-kören (årskurs fem-sex). FBUK-kören är en förkortning för Förberedande Ungdomskören och har just nu omkring 30 barn i sina led.
- Det allra roligaste under åren i Ronneby var att följa ungdomarna i körerna. Många av de som kom med 2002 är fortfarande med, säger Agneta Ljungström och poängterar sedan att framgången med körerna inte är enbart hennes verk. Det finns även andra personer som förtjänar sin respektive del av äran.
- Man ska inte heller glömma bort att vi nu har körer även i de andra församlingarna i kommunen och alltså inte bara här i Ronneby.
Allting har dock ett slut. Så även Agneta Ljungströms långa karriär som kantor. Söndagen den 23 maj 2010 avtackades hon för lång och trogen tjänst i samband med en gudstjänst i Heliga kors kyrka i Ronneby.

Hur var känslan efteråt?
- Det var vemodigt, naturligtvis. Jag har ännu inte kommit till det stadiet där det känns skönt att vara pensionär. Just nu känns det mest jobbigt, säger huvudpersonen.
Agneta Ljungström berättar sedan om ett val hon gjorde 1965. Ett val som kom att få stor betydelse för hennes fortsatta liv. Valet handlar om att hon valde bort en fast anställning på en bank i Karlshamn 1965. I stället åkte hon alltså upp till Stockholm och läste den två år långa kantorsutbildningen.
- Jag kom även in på en annan utbildning men valde alltså att läsa till kantor. Det valet ångrar jag inte heller.
Faktum är att Agneta anser att hon har sitt yrke att tacka för att hon har orkat ta sig igenom flera olika sorters kriser under årens lopp.
- När det har känts tungt och svårt har jobbet alltid funnits där och hållit uppe alltihop. Framförallt har arbetet med de olika körerna burit mig igenom det. Det var många personer som ställde upp som medmänniskor där.

Åren inom kyrkan har också inneburit att Agneta Ljungström har fått ta del av den moderna utveckling som har genomförts under åren. Det gäller inte minst den rent musikaliska biten. Den typ av musik som idag spelas vid olika kyrkliga evenemang hade garanterat inte varit aktuell på 1960-talet.
- När vi gick på kantorsutbildningen fick vi inte ens lära oss Mendelssohns Bröllopsmarsch. När vi sedan kom ut på fältet och skulle spela ville ju alla ha den. Då blev det ändring. Jag har varit med om hela den här utvecklingen och man kan väl säga att det är på gott och ont. Det gäller att inte förnya sig f-ö-r mycket, säger Agneta.
Det har emellertid hänt att Agneta under årens lopp har tvingats avböja vissa önskemål på låtar i samband med exempelvis begravningar. Vissa texter hör helt enkelt inte hemma i en kyrka.
- Men ofta så går det att prata med de som önskar och komma fram till en lösning. Man måste vara väldigt försiktig men det är ett givande och tagande helt enkelt.

En annan betydande del i Agneta Ljungströms musikaliska liv handlar om hennes engagemang i föreningen ”Musik i Mörrum”. Den ideella föreningen var verksam i fem år och låg bakom diverse olika evenemang runtom Mörrum. Bland annat arrangerade man ”Mörrums musikdagar” under några år. Dagarna hade bland andra Mikael Wiehe och Helen Sjöholm som gästartister.
Slutligen, hur hittar man drivkraften att vara verksam inom kyrkan så pass länge som 43 år?
-  För min del handlar det om min kristna tro och kärleken till kyrkan. Jag har alltid tyckt om att vara en del av kyrkan. Det har burit mig igenom alla dessa åren. Samtidigt undrar jag ju vart alla åren tog vägen? Det är en konstig grej att det är slut nu, säger Agneta Ljungström.

När känslan att vara pensionär så småningom sjunkit in ska Agneta bland annat försöka ägna mer tid åt sina tre barnbarn som bor i Göteborg respektive Stockholm.
- I övrigt vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Jag kommer inte att gå med i någon pensionärsförening. Inte ännu i alla fall.

Markus Danielsson / text och foto

Monday the 20th. Custom text here