cherry

Debutplattan fick strålande recensioner från många håll när den släpptes i juni 2009. Sommaren 2010 är det tänkt att uppföljaren ska vara färdig.
I framtiden hoppas rockabillysångerskan Cherry Tess (Therése Möller) från Kallinge att även en platta med egna svenska låtar kan se dagens ljus.
Drömmen finns också att en dag få spela i England och Spanien.

Historien om Cherry Tess tar sin början år 2003. Det var då det blekingska rockabillybandet The Jukebox skulle vara med i tävlingen Musik Direkt på Porslinan i Karlskrona.
Problemet var bara att den ordinarie sångaren fick förhinder. Budet att ersätta honom gick till den då 16-åriga Therèse Möller. En tonårstjej som i det skedet aldrig tidigare hade stått på en scen och uppträtt inför publik. Efter ett visst övervägande valde Therèse att hoppa på uppdraget.
– Min mamma sa till mig att ”gör du inte det här nu så kommer du att ångra dig för resten av livet”, berättar Therése när vi träffas på Wienercafét i Ronneby drygt sju år efter den pirriga, minnesvärda scendebuten.
Att Therése lydde sin mors uppmaning är inget som hon har haft anledning att ångra. Snarare tvärtom. När debuten väl var avklarad fick den unga sångerskan blodad tand och beslutade sig för att fortsätta på den inslagna vägen.
Artistnamnet Cherry Tess då?, undrar kanske någon. Jo, det namnet kom till i samband med att Therése Möller skulle medverka på Kallinge Rockfestival 2005.
– Vi satt och funderade på vad jag skulle heta. Då kom jag att tänka på min tatuering som är ett körsbär. Körsbär, cherry, Tess och till slut blev det Cherry Tess, säger hon och visar den aktuella tatueringen.
År 2006 tog Therése ytterligare ett stort och viktigt steg i karriären. Det var då hon kom i kontakt med grabbarna i kompbandet The Rhythm Sparks. Det samarbetet ledde bland annat till debutplattan ”It doesnt matter” som släpptes till försäljning i juni 2009.
Plattan innehåller såvål låtar skrivna av Therése Möller som verk av andra personer.
Debuten fick också tämligen bra kritik från flera olika håll.
– Jättekul med sådan respons, säger sångerskan själv om uppmärksamheten.
Samtidigt vill hon också hylla medlemmarna i The Rhythm Sparks som hon anser ha en stor del i hennes framgångar. Inte minst när det gäller en så pass viktig bit som själva låtskrivandet.
– Det kan handla om att jag har en tanke i huvudet. Då fattar de direkt hur jag menar och det är jätteviktigt.
Att vara musiker innebär emellertid inte enbart guld och gröna skogar. Det finns en baksida också. Vill man bli något får man vara beredd på en hel del slit och släp för att så småningom, eventuellt, nå dit man vill.
Therése Möller berättar också om hur hon vid ett tillfälle åkte upp till Sundsvall för ett framträdande. Vid den här spelningen var inte det ordinarie kompbandet tillgängliga utan hon slussades ihop med musiker som hon aldrig tidigare hade träffat.
– Själva spelningen sköttes kanon och jag blev varmt välkommen med mat och kaffe. Sedan tog tågresan hem från Sundsvall fjorton timmar, säger Therése apropå alla de långa, tröttande resor som en hårdsatsande musiker ibland får genomföra.
Några tankar på att sluta finns dock inte.
– Jag kommer nog att hålla på ända till den dagen jag ramlar ihop, säger hon med ett leende.
Fram till dessa rader skrivs har inte Therése Möllers musikaliska talang givit några större avtryck på publiken i Ronneby med omnejd. Hon ses fortfarande lite som en doldis på hemmaplan. Däremot har hon och bandet nått betydligt större framgångar på andra ställen i vårt avlånga fosterland.
– Det har blivit så av någon anledning. Ärligt talat är det rätt skönt att ha det så ibland. Det gör att man kan koppla av här hemma, säger Therése som när den här intervjun görs bara går och väntar på att den nya plattan ska komma ut.
– Rent musikaliskt så är jag mer nöjd med den här nya skivan. Vi har några nya musiker med nu jämfört med första skivan och har utvecklat allting på ett bra sätt. Den här gången är det lite bredare. Bland annat är en gospelkör med på en av låtarna.
Den nya skivan är, precis som föregångaren, inspelad i Enviken i Dalarna. Där finns en studio med speciell inriktning åt rockabillyhållet.
– Vi åkte dit och satte hela skivan med nitton låtar mellan onsdag och lördag i en vecka. Det var snabba ryck, säger Therése.
Många av dagens unga, lovande musiker väljer att ställa upp i tv-sända, kommersiella tävlingar som exempelvis Idol för att på så sätt kunna göra sig ett namn och slå igenom på allvar med sin musik.
– Just Idol är nog ingenting för mig, Däremot skulle jag nog kunnat tänka mig att vara med i Talang (Tv4) om bara tiden hade funnits. Det hade varit en kul grej, säger Therése.
Melodifestivalen då?
– Ja om jag hade fått den chansen så hade jag tagit den direkt. Ännu så länge har jag dock aldrig skickat in något bidrag dit, fortsätter hon.
Therése Möller poängterar också att hon vill skynda långsamt med sin musikaliska karriär. Hon är medveten om att det kan ta sin tid att nå ut med sin musik men ser ingen som helst anledning att stressa fram något. Hon talar också om målsättningen att en dag kunna ge ut en skiva som består av svenska rockabillytexter, skrivna av henne själv.
– Om fem, tio år hoppas jag att jag har gjort den skivan.
Siktet på Europa finns också där. Tanken att någon gång få spela på de stora festivalerna i England och Spanien är något som tilltalar Therése väldigt mycket.
Slutligen kommer frågan om musikaliska förebilder upp. Här väljer Therése att inte nämna några välkända musiker.
I stället börjar hon prata varmt om sin egen morfar.
– Han dog när jag bara var tio år men har ändå blivit en sorts förebild eftersom han brukade spela munspel för mig när jag var liten. Han försökte få min mamma att börja spela blockflöjt men hon var inte så intresserad. Då gick det kanske vidare till mig i stället.
I övrigt vill Therése Möller inte titta alltför mycket på andra musiker inom hennes egen genre. Hon vill hellre hitta en helt egen stil.
– Det är svårt att placera mig i ett speciellt fack. Jag plockar lite här och där från både gammal och ny musik. Det finns en blandning. Det är så jag är och det ska speglas i musiken. Det är viktigt att det finns en attityd i det och att det kommer från hjärtat.

Markus Danielsson /text och foto