daniel1

21-årige Rödebysonen Daniel Svensson komponerade sina första egna ”låtar” redan på dagis.
Den 7 maj 2010 hade det hela utvecklats till ett releaseparty för visrockarens första skiva.Skapelsen fick namnet ”Försenade ord”.

När Daniel Svensson var klar med sitt debutalbum kunde han se tillbaka på ett arbete som hade pågått i ungefär två års tid. Att det tog så pass lång tid att få ihop det hela beror bland annat på svårigheter att hitta en lämplig studio att spela in i.
Till slut föll dock alla bitar på plats och den 7 maj 2010 var det dags för det stora releasepartyt. Kalaset förlades till Porslinan i Karlskrona. – Det här är en dröm som har gått i uppfyllelse för min del, även om det blev betydligt mer jobb än jag hade tänkt mig, säger Daniel som körde igenom hela plattan (tolv låtar) under livespelningen på det lyckade releasepartyt. Daniel Svensson väljer att placera sin musik i genren som omfattar visrock. Vägen dit har emellertid gått via diverse andra musikstilar. Bland annat har han varit inne och nosat på punken vid några tillfällen.
– Jag är uppväxt med visor men har spelat lite allt möjligt. Att det blev visrock beror på att det är det bästa sättet att få fram budskapet i texterna, fortsätter Daniel när Blekinge Musiksamlingar träffar honom en dryg vecka efter releasepartyt.
Samtliga låtar på det nya albumet är skrivna av Daniel Svensson själv. Det handlar om allt ifrån politik till kärlek, upplevelser på krogen och sorg. En del av texterna är självupplevda men det kan även handla om att textförfattaren vill förmedla en känsla eller kanske en historia som han själv inte har varit inblandad i.
– Jag skriver låtar i stort sett varje dag. Eftersom jag är nattmänniska så sitter jag ganska ofta och skriver på kvällar och nätter. Ibland kan jag vakna mitt i natten och komma på en ny idé, säger Daniel.
Det flitiga låtskrivandet har gjort att poeten från Rödeby har samlat på sig en hel del material. Låtar som eventuellt komma att användas på framtida plattor.
– Det känns som att jag har låtar till fyra skivor i dagsläget, fortsätter Daniel.
När nästa skiva kan tänkas se dagens ljus vill Daniel Svensson inte spekulera i så här tätt inpå debuten.
– Just nu vill jag se hur den här första skivan tas emot och promota den så mycket det bara går. Sedan får vi se vad som händer efter det.
En av låtarna (öppningsspåret) på ”Försenade ord” heter Som det kan bli. Den skapelsen har även spelats in som musikvideo och kommer att släppas i detta format under våren/sommaren 2010.
Om Daniel Svensson själv får välja siktar han på att kunna försörja sig på sin musik någon gång i framtiden. Han är inte heller främmande för att ta ut svängarna ytterligare och helt sonika bilda ett band.
– Jag letar efter ett band att spela med. Det skulle vara ett stort lyft om det blev så. Samtalet med Daniel Svensson handlar också om hur allting började. Han berättar bland annat om hur han hade sin allra första spelning inför skolkamraterna i årskurs nio.
– Jag fick en riktig kick av det och ville fortsätta. Sedan dess har allting utvecklats väldigt mycket. Från början vågade jag inte sjunga en enda ton, säger Daniel och ler åt minnet.
Till skillnad från många andra vissångare och trubadurer föredrar Daniel Svensson att spela sina egna låtar i stället för att använda sig av coverversioner av andra artister. – Covers känns inte lika äkta som mitt eget material, säger han.
På frågan om vilka andra musiker som Daniel Svensson lyssnar på och inspireras av nämner han såväl Stefan Sundström som Cornelis Vreeswijk. Ett tredje namn som ploppar upp är den amerikanske sångaren och kompositören, Tom Waits.
– Jag lyssnar också en hel del på franska visor, säger Daniel.
Nu glider samtalet in på hur Daniel Svensson ser på visans framtid.
– Det kommer alltid att finnas en marknad för spelningar. Däremot vet jag inte hur det kommer att se ut på skivmarknaden i framtiden, säger Daniel och syftar på det faktum att nedladdningen av musik via internet blir allt mer påtaglig för varje dag som går. Detta på bekostnad av artisternas minskade intäkter för antal sålda skivor.
Som ung, färsk aktör ser dock Daniel Svensson enbart positivt på att hans egen musik laddas ner utan att han får någon som helst ekonomisk ersättning.
– Just nu ser jag bara fördelar med nedladdningen eftersom det betyder att musiken sprids. Det är ju det jag vill att den ska göra, säger skivdebutanten från Rödeby.

Markus Danielsson /text och foto

Fakta:
Namn: Daniel Svensson
Ålder: 21 år
Bor: Rödeby
Sysselsättning: Pluggar till undersköterska.
Aktuell: Singer/songwriter som har släppt sin första skiva ”Förlorade ord” med tolv egna låtar. Releasedatumet var den 7 maj 2010.