eniar_o

Den 18 april 2010 spelade Karlshamns Musikkår på Stadsteatern i Karlshamn i samband med Alice Tegnérdagarna.
Spelningen innebar att en lång, smått unik, epok tog slut.
Klarinettisten Einar Olsson lämnar nämligen kåren efter 54 års trogen tjänst.

Einar Olssons musikaliska karriär inleddes 1947. Det var det året han började ta klarinettlektioner vid 19 års ålder. Det hela fortsatte sedan med att han 1950 gick med i dansorkestern Inge Nilssons kvintett.
Nästa steg blev sedan att ansluta sig till Järnvägsmännens Musikkår. Året var 1956 och Einar fick rollen som klarinettist.
– Det var en liten lokal kår med ungefär tio medlemmar. Vi spelade hemma i Svängsta. Kåren leddes av Verner Johansson. Min far kände Verner och det var så jag kom med, berättar Einar Olsson när Blekinge Musiksamlingar hälsar på honom hemma i bostaden i Svängsta.

Hur kommer det sig att du började spela just klarinett?
– Jag brukade sitta hemma och lyssna på Benny Goodman. Han var en stor förebild och alla ville vara som honom. Vi brukade försöka kopiera solona som de lät på hans skivor, minns Einar som även har ägnat en viss tid åt att spela saxofon under åren.
Klarinetten har emellertid alltid varit instrument nummer ett.

Efter några år med Järnvägsmännens Musikkår kom Einar Olsson så småningom med i det som idag heter Karlshamns Musikkår. (Den nya kåren var en direkt efterföljare av Järnvägsmännens Musikkår.) Resan varade alltså ända fram till den 18 april 2010.
– Vi tänkte mest att det var roligt att spela och funderade nog inte så mycket på hur länge det egentligen skulle hålla på, säger Einar apropå starten.
När Einar Olsson minns tillbaka på den här långa tiden är det många fina minnen som ploppar upp. Han minns exempelvis resorna till Karlshamns tyska vänort, Stade.
– Där har vi varit och spelat många gånger. Det var alltid trevligt att komma dit, säger han.
Även danska Bornholm tillhör de orter som fått besök av Einar Olsson och hans skönspelande kamrater.

En av Einars bästa kompisar från barndomen hade tidigt ambitionen att flytta till Stockholm och försöka försörja sig som musiker. Så blev det också. Einar valde dock att inte hänga med flyttlasset till den kungliga huvudstaden, utan stannade kvar i Svängsta.
Det valet har han aldrig ångrat.
– Nej, det har jag inte. Men min kompis blev faktiskt yrkesmusiker i Stockholm och jobbade där uppe i många år, berättar Einar vidare.

Einar Olssons 82-åriga liv har också handlat mycket om att undervisa och utbilda andra människor i konsten att spela olika former av musik. Musikskolorna i såväl Olofström som Karlshamn har tagit del av hans tjänster. Einar har även undervisat i blockflöjt hemma i Svängsta. Han har också varit verksam utanför Blekinges gränser.
– 1976 arbetade jag på Musikhögskolan i Ingesund. Det var väldigt nyttigt eftersom vi fick lära oss hur man undervisar på ett pedagogiskt sätt. Jag fick en bra kompetens där, fortsätter han.

Einar Olsson vill också poängtera den stora vikten av det arbete som alla de olika kommunala musikskolorna i Sverige lägger ner varje år. Han tar musikskolan i Karlshamn som ett lysande exempel.
– De har tagit fram många medlemmar till Karlshamns Musikkår genom sitt fina arbete. Det får man inte glömma bort, säger han.
Allting har som bekant ett slut. För Einar Olssons del innebar alltså söndagen den 18 april 2010 slutpunkten på en lång och händelserik epok. När Karlshamns Musikkår hade spelat klart på Stadsteatern i Karlshamn kallades Einar fram till scenkanten. Där fick han ta emot blommor och välförtjänta hyllningar för det han har bidragit med under alla sina år i kåren.

Hur var känslan att stå där och inse att det verkligen är slut nu?
– Det var blandade känslor, lite både och. Jag trappat ner mer och mer fram till avslutningen. Det var lite vemodigt men nu är det slut och de yngre medlemmarna får ta över. Jag har en familj att ägna mig åt och det ska bli skönt, säger Einar Olsson.
Den erfarne musikern säger också att han aldrig har funderat på att lämna Karlshamns Musikkår under åren som gått. Motivationen och lusten att spela har alltid funnits där. Givetvis har han också sett många kårkollegor komma och gå. Några av de nuvarande medlemmarna har han till och med varit lärare åt en gång i tiden.
– Det har blivit några stycken som varit med, men jag tycker ändå att kåren har en fått ihop en bra kompetens, säger Einar Olsson.

En som har spelat länge tillsammans med Einar Olsson är Lena Larson. Förutom rollerna inom Karlshamns Musikkår har Einar och Lena även arbetat ihop på Karlshamns kommunala musikskola i många år. Lena Larson vet därför vad hon talar om när hon ombeds beskriva Einar Olsson.
– Vi träffades hösten 1979 och har följt varandra sedan dess. Einar har funnits där hela tiden även om han inte gör så mycket väsen av sig. Han var alltid ett bra stöd för oss yngre. Vi kommer att sakna honom nu när det är slut, säger Lena Larson.

Markus Danielsson / text och foto